anasayfa resim

anasayfa resim

19 Ekim 2013 Cumartesi


Dün çocuklar patates cipsi istediler, evde de cips yoktu. Hava yağmurlu dışarı çıkmayalım dedik. Çocuklarla beraber patates cipsimizi yaptık.

 Patates Cipsi
Malzemeler

*3 adet patates
*Kızartmak için Ayçiçek yağı
*Tuz, isterseniz pul biber...

 Patatesleri soyup yıkadıktan sonra havlu ile kurulayın. Soyma bıçağı ile ince ince dilimleyin. Soyma bıçağınız yoksa en keskin bıçağınız ile ince dilimleyebilirsiniz. Rendenizin ince dilimleme bıçağı varsa onunla da yapabilirsiniz. Kızgın yağa dilimleri tek tek atarak kızartın. Havlu kağıt üzerine alıp yağını süzdürün. Baharatlı olmasını isterseniz sıcakken üzerine baharatlar serpebilirsiniz. İsteğinize göre biraz tuz serpin. Cipsleriniz hazır..

17 Ekim 2013 Perşembe



Deniz kestaneleri


Bayram kahvaltılarımız genelde annemde olurdu, ancak bu bayram değişiklik yaptık. Kahvaltıda bende toplandık. Oğlumun da yardımları ile kahvaltı masamızı hazırladık. Çok keyifli bir kahvaltıydı. İnsanın ailesinin yanında olması çok güzel...



Kahvaltımızda hepsi ev yapımı organik reçellerimiz vardı. Ayva reçeli, marmelatı, böğürtlen reçeli, kuşburnu marmelatı ve vişne reçeli.. Ayva reçelleri yazlığın bahçesindeki ayvalarla kayınvalidem tarafından yapıldı. Böğürtlen ve kuşburnu reçelleri annemin memleketten topladığı ormanda doğal yetişen böğürtlen ve kuşburnularla yapıldı. Vişne reçeli de benim imalatım...


Kuşburnu marmelatı hem kahvaltılarınızda hem de sulandırarak meyvesuyu olarak kullanabileceğiniz mükemmel bir C vitamini deposu. Kuşburnu ormanda doğal olarak yetişiyor. Ancak dallarının dikenli olması nedeni ile toplaması oldukça zor. Bu yaz ben de toplamayı denedim ancak annem kadar başarılı olamadım. Toplandıktan sonra zor bir aşamaya daha geçiliyor. Yapımı da oldukça zahmetli. Ancak yemesi de bir o kadar lezzetli...



Yine ormandan toplanan böğürtlenler ile yapılmış çok lezzetli bir reçel...



Sevgili kayınvalidemin yazlığın bahçesinden topladığı ayvalarla yaptığı ayva marmelatı...


Yine yazlığın bahçesinden ayva reçellerimiz...

Ayva Reçeli
Malzemeler

*2 kg ayva
*1,5 kg toz şeker
*1,5 bardak su

 Ayvaları güzelce yıkayıp küçük küçük doğrayın. Ayvalar ince kabuklu ise kabukları ile yapabilirsiniz, ben kabukları ile doğradım. Düdüklü tencereye alıp üzerine şekeri ekleyin. ...Suyu da ekleyip düdüklünün kapağını kapatın. Kaynamaya başladıktan sonra 15 dakika pişirip ocaktan alın. Sıcak sıcak kavanozlara koyup kapaklarını sıkıca kapatın. Kavanozları ters çevirip soğumaya bırakın. Reçeli ayvaları rendeleyerek de yapabilirsiniz. Rendelediğiniz zaman 8-9 dakika pişirmeniz yeterli olur.


Ayvalıktan getirttiğimiz siyah zeytinlerimiz....


Tokat'tan getirdiğimiz doğal tereyağı...


Sosisli patates kızartması....


Etimek Tatlısı

Malzemeler

*1 paket etimek
Şerbet için:
*2 su bardağı toz şeker...
*2 su bardağı su
Muhallebi için:
*1 litre süt
*1,5 çay bardağı toz şeker
*1 çay bardağı un
*0,5 çay bardağı nişasta
*1 paket vanilya
Üzeri için: 1 paket krem şanti
*1 su bardağı süt
*0,5 çay bardağı Hindistan cevizi

Toz şekeri tencereye alıp karıştırarak eritin. Rengi değişmeye başlayınca suyu ekleyin. Şeker eridikten sonra 3-4 dakika kaynatıp kapatın. Etimekleri borcam tepsiye dizip üzerine sıcak şerbeti dökün. Muhallebi için süt, şeker, un ve nişastayı tencerey alıp karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Ocağı kapatıp vanilyayı ekleyip karıştırın. Etimeklerin üzerine döküp soğumaya bırakın. Krem şantiyi soğuk sütle iyice çırpın. Soğumuş olan muhallebinin üzerine dökün. Üzerine Hindistan cevizini serpin. Benim kızım gibi Hindistan cevizini sevmiyorsanız dövülmüş ceviz, fındık veya renkli şekerler serpebilirsiniz. Buzdolabında en az 2 saat beklettikten sonra dilimleyip servis yapın.

13 Ekim 2013 Pazar



Bayramda ikram edilebilecek çok lezzetli bir tatlı revani...

Revani
Malzemeler
*4 yumurta
*1 su bardağı ayçiçek yağı
*1 su bardağı yoğurt
*1 çay bardağı toz şeker...
*2 su bardağı un
*1 su bardağı irmik
*1 paket kabartma tozu
*1 paket vanilya
*1 limon kabuğu rendesi
Şerbeti için
*5 su bardağı su
*4 su bardağı toz şeker
*Üzeri için
Hindistan cevizi, kaymak, dövülmüş fıstık
Şeker ve suyu tencereye alıp kaynamaya bırakın. Yaklaşık 20 dakika kaynadıktan sonra ocaktan alıp soğumaya bırakın. Yumurta ve şekeri çırpın. Ayçiçek yağı, yoğurtu ekleyip çırpmaya devam edin.Un, irmik, kabartma tozu vanilya ve limon kabuğu rendesini ekleyip çırpmaya devam edin. Yağlanmış fırın tepsisi veya borcam tepsiye dökün. 180 derece fırında pişirin. Fırından çıkardıktan sonra üzerine soğuk şerbeti dökün. Dilimleyip üzerine isteğinize göre kaymak, Hindistan cevizi veya dövülmüş fıstık koyup servis yapın.








Hem görüntüsü hem lezzeti çok güzel olan tırtıl kurabiyeleri annem Barış için yaptı....
Tırtıl Kurabiyeler
Malzemeler
*125 gr margarin
*1 çay bardağı sıvı yağ
*2 çay bardağı toz şeker
*2 yumurta
*1 paket kabartma tozu...
*1 paket vanilya
*Arasına sürmek için Nutella
*Hindistan cevizi

Un ve kabartma tozu hariç tüm malzemeleri karıştırın. Sonra un ve kabartma tozunu ekleyip yumuşak bir hamur elde edin. Hamuru tırtıl kalıbına koyup bastırarak tepsiye parmak uzunluğunda parçalar sıkın.180 derece fırında fazla kızarmadan pişirin. Soğuduktan sonra tepsiye bakan yüzeylerine nutella sürüp diğer kurabiyeyi yapıştırın. Bir ucuna nutella sürüp Hindistan cevizine batırın. Servis tabağına dizip servis yapın..

Mercimek Köftesi

 Malzemeler
*1 su bardağı kırmızı mercimek
*1 litre su
*2 su bardağı ince bulgur
*1 çay bardağı zeytinyağı...
*1,5 yemek kaşığı biber salçası
*1,5 yemek kaşığı domates salçası
*Pul biber
*Tuz
*Maydanoz
*Marul
*5-6 sap yeşil biber
Kırmızı mercimekleri yıkayıp 1 litre su ile tencereye alın. Hafif sulu kalana kadar pişirin. Ocağı kapatıp ince bulgurları mercimeklerin üzerine koyup karıştırıp kapağını kapatın 30-35 dakika bekletin. Maydanoz, yeşil soğanları ince ince doğrayın. Mercimek bulgur karışımına zeytinyağı, salça, tuz ve pul biberi ekleyip iyice karıştırın. Maydanoz ve yeşil soğanları da ekleyip biraz daha karıştırın. Elinizle şekil verip servis tabağına dizin. Marul ile beraber servis yapın.