anasayfa resim

anasayfa resim

25 Kasım 2013 Pazartesi



Geçen hafta cuma günü Rahmetli babacığımın için okutacağımız mevlüt aşure gününe denk geldiği için annemle beraber gelen misafirlerimize ikram etmek için aşure yaptık. Hocamız çok güzel dualar okudu, Allah kabul etsin inşallah. Aşurelerimiz çok lezzetli oldu, gelen konuklar çok beğendi. Evimizin bereketi, paylaşma duygusu için mutlaka aşure yapın, komşularınızla sevdiklerinizle paylaşın.

Aşure

Malzemeler
*2 su bardağı aşurelik buğday
*1 su bardağı nohut
*1 su bardağı kuru fasulye
*1/2 su bardağı pirinç
*4 su bardağı toz şeker
*1 su bardağı süt
*1 portakal kabuğu küp doğranmış
*100 gr kuru üzüm
*100 gr kuru kayısı
*1/2 çay kaşığı tuz
*1 su bardağı fındık
*1 su bardağı ceviz
*Tarçın
*Hindistan cevizi
*Nar

Bir gün önceden nohut, fasulye ve buğdayı ayrı ayrı kaplarda ıslatın. Nohut ve fasulyeyi düdüklü tencerede ayrı ayrı 10 ar dakika haşlayıp suyunu süzün. Buğdayı yıkadıktan sonra büyük bir tencereye alıp üzerine yaklaşık 2 litre sıcak su ekleyin. Karıştırarak kaynamaya başladıktan sonra yaklaşık 15 dakika daha pişirin.  Karıştırmazsanız tencerenin dibi tutabilir, dikkat edin. Kuru kayısıları küçük küçük doğrayın, üzümleri ve küp doğranmış portakal kabuklarını da ekleyip iyice yıkayın. Üzerini geçecek kadar su ekleyip ocağa alın. Yaklaşık 10 dakika pişirin. Buğdaylar iyice piştikten sonra haşlanmış nohut ve fasulyeyi ilave edin. 5 dakika kadar beraber pişirin. Islattığınız pirinçleri süzüp tencereye alın.  Üzüm ve kaysıları ilave edin.5 dakika daha pişirdikten sonra buğdaylar iyice özleşecektir. Sütü ekleyin. Şeker ve tuzu ilave edin. Bu arada malzemeleri ekledikçe kıvamı koyulaşabilir, kaynar su bulundurun, gerektikçe tencereye ekleyin. Fındığı isterseniz içerisine ekleyebilirsiniz. Ben üzerinde daha çok seviyorum. Pişen aşureyi kaselere paylaştırın. Biraz soğuduktan sonra üzerini, fındık, ceviz, tarçın, Hindistan cevizi ve nar ile istediğiniz gibi süsleyin.



Dün kardeşimin doğum günüydü, ben de ona güzel bir sürpriz hazırlamak istedim. Hem öğretmenler gününü kutlamak hem doğum gününü kutlamak için bu pastayı hazırladım. Rahmetli
babam onu hep sarı meleğim diye severdi. İyi ki doğdun sarı meleğim....

Sarı Meleğin doğum günü pastası  
Malzemeler

Kek için

*4 yumurta
*1 su bardağı Ayçiçek yağı
*1/2 su bardağı süt
*2 su bardağı un
*1 paket kabartma tozu
*1 paket vanilya

İç Kreması

*2 su bardağı süt
*3 yemek kaşığı şeker
*2 yemek kaşığı un
*1 yemek kaşığı mısır nişastası
*1 yemek kaşığı margarin

Üzeri için

*200 gr beyaz şeker hamuru
*Pembe, yeşil, kırmızı, sarı hamurlardan 30-40 gr

Kek için yumurta ve şekeri iyice çırpın. İçerisine süt ve ayçiçek yağını ekleyin.Un, Kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip iyice çırpın. Yağlanmış yuvarlak kalıba dökün, ben kelepçeli kalıp kullandım, çıkarması daha pratik oluyor. 180 derece fırında yaklaşık 30 dakika pişirin. Fırından çıkardıktan sonra kalıptan çıkarıp tel ızgara üzerinde soğumaya bırakın.
İç kreması için margarin hariç tüm malzemeleri tencereye alıp karıştırın. Muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Margarini ilave edip ocaktan alın. Ara ara karıştırarak soğutun.
Keki ortadan enlemesine kesin. Arasına kremanın yarısını döküp spatula ile düzeltin. Kekin ikinci katını kremanın üzerine koyun, kalan kremayı kekin üzerine döküp düzeltin. Beyaz şeker hamurunu merdane ile açıp kekin üzerini kapatın. Kenarlarındaki fazlalıkları bıçak ile keserek düzeltin. Renkli hamurlarla istediğiniz gibi süslemeleri yapabilirsiniz.

29 Ekim 2013 Salı

Gülnazcığım bugüne özel kuru patlıcan ve biber dolması yapmıştı..

Ayvalı Kurabiye

 Malzemeler

*200 gr margarin veya tereyağ
*1 çay bardağı Ayçiçek yağı
*3 yemek kaşığı yoğurt...
*5 yemek kaşığı pudra şekeri
*1 paket kabartma tozu
*1 paket vanilya bardağı un
*4-4,5 su
İç malzemeleri
*2 adet ayva, rendelenmiş
*3 yemek kaşığı şeker
*3 yemek kaşığı su
*1 tatlı kaşığı tarçın
Ayvaları soyup rendeleyin.Üzerine şeker ve suyu ilave edip kısık ateşte ayvalar yumuşayana kadar pişirin. Ocaktan alıp üzerine tarçını ekleyip karıştırın.Ben daha önce yapmış olduğum ayva marmelatının içerisine tarçın ekleyerek kullandım.
Hamur için bütün malzemeleri yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamuru merdane ile açıp çay bardağı ile yuvarlak parçalar kesin. Hamurun birisinin üzerine ayva karışımından koyun diğer hamurun üzerine bıçakla artı şeklinde hafif kesip iç malzemesini koyduğunuz hamurun üzerine kapatın. Kenarlarını çatal ile bastırarak şekil verin.180 derece fırında yaklaşık 30 dakika pişirin. Fırından çıkarıp üzerine pudra şekeri eleyin.

İyi ki doğdun BARTU KAAN , herşey gönlünce olsun. Bugün arkadaşım Gülnaz'ın 2.oğlu Bartu'nun doğum günündeydik. Çok güzel bir gün yaşadık, herşey nefis olmuştu. Elbirliği ile güzel bir masa hazırladık. Beyefendinin pastası da tam doğumgünü temasındaydı, hediye paketleri, pasta, içecekler.

27 Ekim 2013 Pazar



Yalancı Sarıyer Böreği
 
Malzemeler

* 12 adet milföy hamuru
*300 gr kıyma
*1 adet kuru soğan
*1 adet yumurta sarısı...
*2 yemek kaşığı Ayçiçek yağı
*Tuz, karabiber
Tavaya Ayçiçek yağını koyup kıymayı ekleyin. Kıyma suyunu çekince küçük doğranmış soğanı ilave edin. Soğanlar yumuşadıktan sonra tuz ve karabiber ekleyin, ocaktan alın. 2 adet milföy hamurunu uzunlamasına yanyana koyup merdane ile inceltin. İç harından koyup kısa kenarını içine katlayıp uzun tarafını rulo şeklinde sarı tepsiye dizin. Diğer hamurları da aynı şekilde hazırlayın. Üzerine yumurta sarısı sürüp susam serpin. 180 derece fırın 20-25 dakika pişirin.