anasayfa resim

anasayfa resim

2 Eylül 2014 Salı




Kışlık hazırlıklara devam.... Yazın taze taze sebzelerle yaptıklarımızı kışın lezzetli lezzetli yiyeceğiz... Biraz zahmetli oluyor ama değiyor doğrusu...

Biber Salçası

Malzemeler
*5 kg kırmızı biber
*4 kaşık kaya tuzu

Biberler ayıklayıp güzelce yıkayın.. İri iri doğrayıp tencereye alın, kısık ateşte pişmeye bırakın.. Biberler piştikten sonra blender ile iyice ezin.. Süzgeçten geçirin.. Süzgeçten geçirdiğiniz biberleri tencereye alıp kaynamaya bırakın.. Kaynarken etrafa sıçramaması için tencerenin içerisine tahta bir kaşık bırakın..  Ocakta kendi haline bırakmayın... Ara ara karıştırın.. Suyunu çekene kadar pişirin.. Yaklaşık yarısına inene kadar pişirin.. Ocaktan alırken tuzunu ekleyin. Bir tepsiye yayın 2 gün güneşte bekletin. Güneşte bekletirken üzerine bir tülbent örterseniz toz olmaz.. Güneşte beklerken ara ara karıştırın.. Yıkanmış ve kurulanmış kavanozlara alın. Üzerine zeytinyağı döküp kavanoz kapaklarını kapatın... Buzdolabında muhafaza edin...

Tokat fasulyelerimizi hala bitiremedik.. Bugünde farklı bir versiyonunu yaptım... Zeytinyağlı fasulye, ben çok seviyorum...Çok da pratik...

Zeytinyağlı Taze Fasulye

Malzemeler
*1/2 kg taze fasulye
*2 adet domates
*1 orta boy kuru soğan
*2 yemek kaşığı zeytinyağı
*Tuz ve toz şeker

Fasulyeleri ayıklayıp yıkayın, doğramayın.. Teflon tencerenin ortasına bir domates koyun, etrafına fasulyeleri dizin. Bir domatesi yuvarlak dilimleyip fasulyelerin üzerine koyun. Soğanı da yuvarlak dilimleyip fasulyelerin üzerine koyun. Tuz ve 2 tatlı kaşığı kadar toz şekeri de ilave edin. 2 su bardağı sıcak suyu da ekleyip ocağa alın.. Kısık ateşte yaklaşık 40-45 dakika pişirin. Soğuduktan sonra dikkatli bir şekilde servis tabağına alıp soğuk servis yapın...

31 Ağustos 2014 Pazar

Bu yıl Tokat gezimizde Niksar Kalesini gezelim dedik.. Memleketimiz ancak bu zamana kadar gezme fırsatı bulamamıştık.Niksar Kelkit ırmağı ile Canik dağlarının birleştiği ovada kurulmuş.İmpataror Hadrianus zamanında Büyük Pontus eyaletinin Metropolisi ilan edilmiş ve Anadolunun siyasi başkenti olmuş.Sonra Romalılar, daha sonra Bizanslıların eline geçmiş. Daha sonra Danişmentlilerin eline geçerek ve başkentleri olmuş.  Niksar kalesi Türkiyenin 2. büyük kalesi.. Kale Niksar ve çevresine hakim bir tepe üzerine kurulmuş.. Kalenin içerisinde Bizans döneminden kalma kilise, hamam, zindanlar ve Anadoluda ilk tıp eğitiminin verildiği Yağıbasan Medresesi bulunuyor. 
Kalenin girişinde Tokatlı konuşmalarını anlamak için bu şiiri asmişlar, sözlük gibi :)

Kalenin içerisinde bulunan Yağıbasan medresesi içerisinde el yazması Kuranı Kerimler, Osmanlıca tapu belgeleri, Osmanlıdan kalan eserler bulunuyor.. 

 Niksar Kalesinin bütününü gösteren maketi...




Kalenin içerisinde Osmanlı Balkonundan şehrin görünüşü...


Yakışıklı oğlum kalenin balkonunda etrafı incelerken... 


Sevgili eşimle beraber...  
Niksar merkezde bulunan saat kulesi... 

Bütün gün Niksarı gezdikten sonra çok acıktık, nerede yemek yiyelim diye düşünürken saat kulesinin tam karşısında Birader kebap diye bir yer gördük.. Çalışanlar çok kibardılar.. Siparişlerimizi verdik, Oğlum beklerken...
Bu da fotograf çektirmekten hoşlanmayan evimizin ergeni...


Birçok yerde beyti yedim ama hiç bu kadar lezzetlisini yememiştim.. Hem sunumu hem de tadı çok güzeldi.. Ellerine sağlık.. 
Veee finali Künefe ile yaptık... Çok güzel bir gezi oldu... Önümüzdeki yıl Tokatta başka yerler keşfetmek üzere gezimizi tamamladık...








 Bebeğimize ördüğüm ciciler... Önümüz sonbahar, kış... Bebeişimiz üşümesin diye yelek ve hırkaları hazır... Evde kullansın diye polar battaniyenin kenarlarını tığ ile çevirdim... Bebeklerin herşeyi güzel oluyor...

Dün evde otururken birden perdeler gözüme takıldı. Çok sade göründüler, acaba bunlara ne yapabilirim diye düşünürken geçen yıl farklı bir amaç için aldığım fakat kullanmadığım pullar ve boncuklar aklıma geldi... Hemen çıkardım pullarımı, boncuklarımı, iğnemi, ipliğimi... Desen olarak ne yapsam dedim, ben çiçekleri çok sevdiğim için çizgi taşı ile hemen bir çiçek çizdim...  Sonra pullar ve boncuklarla işledim... Çok da kolay oldu... Siz de evinizdeki eşyalara küçük dokunuşlarla değişiklikler yapabilirsiniz...

27 Ağustos 2014 Çarşamba



Fasulye konservelerimiz hazır :)  Bahçeden topladığımız fasulye ve domateslerle bugün konserve yaptım.. Dondurucuya konmuş fasulyeyi konserve kadar sevemiyorum nedense.. Daha zahmetli olmasına rağmen konserve daha lezzetli geliyor bana.. Biraz zahmet çektik ama kışın lezzetli lezzetli yiyeceğiz.. Ben tam ölçlü yapmadım biraz göz kararı oldu, ama aşağıdaki gibi yaparsanız da tam oluyor. Eğer domatesi seviyorsanız miktarı biraz daha artırabilirsiniz..

Fasulye Konservesi

Malzemeler
*4 kg fasulye
*2 kg domates
*Tuz

Fasulyeleri ayıklayıp doğrayın veya kırın, güzelce yıkayın.... Domatesleri rendeleyin, büyükçe bir tencereye alıp ocağa koyun.. Domatesler biraz suyunu çekene kadar pişirin. Fasulyeleri ekleyip karıştırın..Kaynamaya başladıktan sonra tencerenin kapağını kapatıp 5-6 dakika pişirin.. Ocağın altını kapatmadan kavanozlara koyun.. Kavanozların kapaklarını sıkıca kapatın.Kavanozları geniş bir tencereye alın. Kavanozlar birbirine vurmasın diye aralarına bez koyun. Kavanozları geçecek kadar su koyup ocağa alın. Tencerenin kapağını kapatın yaklaşık 1 saat kaynatın.. Tencereden aldığınız kavanozları bir bez üzerine kapaklar aşağı gelecek şekilde dizin. 1 gün bu şekilde bekletin. Sonra kapaklarını kontrol edin. kapakların içe çökmüş olması gerekir. Serin bir yerde muhafaza edin.. Her konserve yaptığınızda mutlaka yeni kapak kullanın..
 Bugün kardeşim küçük bebeği ile ziyaretime geldiler... Bebekler ne kadar hızlı büyüyor, bir haftada bakışları, yüzü, herşeyi değişmiş sanki.. Allah bebişimize sağlıklı sıhhatli uzun ömürler versin inşallah... Kardeşimin en sevdiği şey un helvası, ben de onu mutlu etmek için hemen un helvası yaptım... Onun sayesinde hepimiz un helvasına doyduk...

Cevizli Un Helvası 

Malzemeler
*100 gr margarin veya tereyağ
*1 çay bardağı ayçiçek yağı
*2 su bardağı un
*1 su bardağı dövülmüş ceviz
*2 su bardağı şeker
*3 su bardağı kaynar su

Önce bir kasenin içerisinde su ve şekeri karıştırın. Bir tencereye margarin ve ayçiçek yağını alıp ocağa koyun.. Margarin eriyince unu ekleyin.Kısık ateşte karıştırarak kavurun. Unun rengi kahverengi olmaya başlayınca cevizi ekleyin. 5 dakika daha kavurup yavaş yavaş şekerli suyu ekleyin. Unun top top olmaması için suyu yavaş eklerken sık sık karıştırın. Kaşıkla şekil vererek servis tabağına alın.