anasayfa resim

anasayfa resim

24 Ekim 2013 Perşembe


Kızım ve oğlumun hiç hayır demeyeceği yayla çorbası yaptım. Çocuklar anneannelerinin yaptığını daha çok sevdikleri için çorbanın adı bizim evde anneanne çorbası.Ne kadar yemek yaparsam yapayım çocuklarımın gözünde anneannelerinin yemekleri daha güzel:((  Ben de artık anneanne, babaanne olunca yemeklerimi torunlarım beğenir diye umuyorum :))


Yayla Çorbası(Aneanne çorbası)
Malzemeler
*1,5 su bardağı yoğurt
*1,5 yemek kaşığı un
*1 yumurta
* 1 çay bardağı pirinç...
*Açiçek yağı, nane

 Yoğurt, yumurta ve unu iyice çırptıktan sonra tencereye alın. Üzerine yaklaşık 6 su bardağı su ilave edip kaynayana kadar karıştırın. Yıkanmış pirinci ilave edin. İsteğinize göre tuz ekleyin. Pirinçler yumuşamaya başladıktan sonra ayrı bir tavaya 2 yemek kaşığı Ayçiçek yağı ve 1 tatlı kaşığı nane koyup ocağa alın. Nanelerin rengi değişmeye başlayınca çorbanın üzerine dökün. 1-2 dakika sonra çorbayı ocaktan alıp servis yapın. İsteğinize göre nane ile beraber pul biber de kullanabilirsiniz.

19 Ekim 2013 Cumartesi

Hem misafirlerinize ikram edebileceğiniz hem de hediye götürebileceğiniz hoş bir sürpriz...

İrmikli ToplarMalzemeler

* su bardağı süt
*8 yemek kaşığı irmik
*7 yemek kaşığı toz şeker
*1 paket krem şanti
*Hindistan cevizi ve renkli şekerler

Süt, irmik ve şekeri tencereye koyup karıştırarak muhallebi kıvamına gelen kadar pişirin. Biraz ılıttıktan sonra toz krem şantiyi ekleyip mikserle çırpın, soğumaya bırakın. Muhallebiniz soğuduktan sonra elinizi ıslatarak küçük parçalar alın. Yuvarlayıp Hindistan cevizi veya renkli şekerlere batırıp servis tabağına alın. Üzerine boncukla süslediğiniz kürdanları batırın. Benim kürdanlarımı oğlum hazırladı...


Sabah kahvaltılarınız için bir alternatif sosisli patates. İsteğinize göre malzemleri çeşitlendirebilirsiniz.

Sosisli PatatesMalzemeler

*2 adet orta boy patates
*5-6 adet sosis
*Kızartmak için Ayçiçek yağı
*İsteğinize göre pul biber, karabiber
Patatesleri soyup yıkadıktan sonra küp küp doğrayın. Kızgın yağda kızartın. Ayrı bir tavada küçük küçük doğradığınız sosisleri az yağda kızartın. Kızaran patatesleri sosislerin üzerine alın. Tuz ve isteğinize göre baharat ekleyip servis tabağına alın.

Dün çocuklar patates cipsi istediler, evde de cips yoktu. Hava yağmurlu dışarı çıkmayalım dedik. Çocuklarla beraber patates cipsimizi yaptık.

 Patates Cipsi
Malzemeler

*3 adet patates
*Kızartmak için Ayçiçek yağı
*Tuz, isterseniz pul biber...

 Patatesleri soyup yıkadıktan sonra havlu ile kurulayın. Soyma bıçağı ile ince ince dilimleyin. Soyma bıçağınız yoksa en keskin bıçağınız ile ince dilimleyebilirsiniz. Rendenizin ince dilimleme bıçağı varsa onunla da yapabilirsiniz. Kızgın yağa dilimleri tek tek atarak kızartın. Havlu kağıt üzerine alıp yağını süzdürün. Baharatlı olmasını isterseniz sıcakken üzerine baharatlar serpebilirsiniz. İsteğinize göre biraz tuz serpin. Cipsleriniz hazır..

17 Ekim 2013 Perşembe



Deniz kestaneleri


Bayram kahvaltılarımız genelde annemde olurdu, ancak bu bayram değişiklik yaptık. Kahvaltıda bende toplandık. Oğlumun da yardımları ile kahvaltı masamızı hazırladık. Çok keyifli bir kahvaltıydı. İnsanın ailesinin yanında olması çok güzel...



Kahvaltımızda hepsi ev yapımı organik reçellerimiz vardı. Ayva reçeli, marmelatı, böğürtlen reçeli, kuşburnu marmelatı ve vişne reçeli.. Ayva reçelleri yazlığın bahçesindeki ayvalarla kayınvalidem tarafından yapıldı. Böğürtlen ve kuşburnu reçelleri annemin memleketten topladığı ormanda doğal yetişen böğürtlen ve kuşburnularla yapıldı. Vişne reçeli de benim imalatım...


Kuşburnu marmelatı hem kahvaltılarınızda hem de sulandırarak meyvesuyu olarak kullanabileceğiniz mükemmel bir C vitamini deposu. Kuşburnu ormanda doğal olarak yetişiyor. Ancak dallarının dikenli olması nedeni ile toplaması oldukça zor. Bu yaz ben de toplamayı denedim ancak annem kadar başarılı olamadım. Toplandıktan sonra zor bir aşamaya daha geçiliyor. Yapımı da oldukça zahmetli. Ancak yemesi de bir o kadar lezzetli...



Yine ormandan toplanan böğürtlenler ile yapılmış çok lezzetli bir reçel...



Sevgili kayınvalidemin yazlığın bahçesinden topladığı ayvalarla yaptığı ayva marmelatı...


Yine yazlığın bahçesinden ayva reçellerimiz...

Ayva Reçeli
Malzemeler

*2 kg ayva
*1,5 kg toz şeker
*1,5 bardak su

 Ayvaları güzelce yıkayıp küçük küçük doğrayın. Ayvalar ince kabuklu ise kabukları ile yapabilirsiniz, ben kabukları ile doğradım. Düdüklü tencereye alıp üzerine şekeri ekleyin. ...Suyu da ekleyip düdüklünün kapağını kapatın. Kaynamaya başladıktan sonra 15 dakika pişirip ocaktan alın. Sıcak sıcak kavanozlara koyup kapaklarını sıkıca kapatın. Kavanozları ters çevirip soğumaya bırakın. Reçeli ayvaları rendeleyerek de yapabilirsiniz. Rendelediğiniz zaman 8-9 dakika pişirmeniz yeterli olur.


Ayvalıktan getirttiğimiz siyah zeytinlerimiz....


Tokat'tan getirdiğimiz doğal tereyağı...


Sosisli patates kızartması....


Etimek Tatlısı

Malzemeler

*1 paket etimek
Şerbet için:
*2 su bardağı toz şeker...
*2 su bardağı su
Muhallebi için:
*1 litre süt
*1,5 çay bardağı toz şeker
*1 çay bardağı un
*0,5 çay bardağı nişasta
*1 paket vanilya
Üzeri için: 1 paket krem şanti
*1 su bardağı süt
*0,5 çay bardağı Hindistan cevizi

Toz şekeri tencereye alıp karıştırarak eritin. Rengi değişmeye başlayınca suyu ekleyin. Şeker eridikten sonra 3-4 dakika kaynatıp kapatın. Etimekleri borcam tepsiye dizip üzerine sıcak şerbeti dökün. Muhallebi için süt, şeker, un ve nişastayı tencerey alıp karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Ocağı kapatıp vanilyayı ekleyip karıştırın. Etimeklerin üzerine döküp soğumaya bırakın. Krem şantiyi soğuk sütle iyice çırpın. Soğumuş olan muhallebinin üzerine dökün. Üzerine Hindistan cevizini serpin. Benim kızım gibi Hindistan cevizini sevmiyorsanız dövülmüş ceviz, fındık veya renkli şekerler serpebilirsiniz. Buzdolabında en az 2 saat beklettikten sonra dilimleyip servis yapın.