anasayfa resim

anasayfa resim

18 Temmuz 2014 Cuma

Dün akşam iftarda kardeşlerimi ağırladım.. Annem memlekete gidince annelik bana kaldı.. İyi ki kız kardeşlerim var... Benim için onlar kardeş, arkadaş, sırdaş, yardımcı..... Akşam şöyle bakınca üç kardeş on kişi olmuşuz, onbirinci yolda haftaya cuma geliyor... Kalabalık aileleri seviyorum....

Menümüzde domates çorbası, domates soslu bonfile, fırında baharatlı patates, pilav, zeytinyağlı yelpaze patlıcan, soğuk buğday çorbası ve gavurdağı salatası vardı...




16 Temmuz 2014 Çarşamba


Yaz günlerinde buz gibi bir ev yapımı vişne suyuna ne dersiniz.. Hazırlaması çok kolay , doğal, katkı maddesiz.. Aynı tarifi tüm meyveler için uygulayabilirsiniz..

Vişne Suyu

Malzemeler
*1 kilo vişne
*1 su bardağu toz şeker
*Su

Vişneleri güzelce yıkayıp çekirdeklerini çıkarın.. Geniş bir tencereye aldığınız vişnelerin üzerine 1 su bardağı toz şekeri ekleyin. Üzerine 5-6 su bardağı su koyup ocağa alın.Yaklaşık 5-6 dakika kaynadıktan sonra ocaktan alın. Blender ile iyice ezin.. Süzegeçten geçirip kavanoza koyup soğumaya bırakın. Kıvamı koyu olacaktır, üzerine arzunuza göre su ilave edip buzdolabında en az 3-4 saat bekledikten sonra afiyetle içebilirsiniz... Damak tadınıza göre şeker miktarını biraz artırıp azaltabilirsiniz. Az şekerli olduğu zaman daha ekşi bir tadı oluyor..

15 Temmuz 2014 Salı

 
Bamya Çorbası... Bamya yemeğini çok severim, fakat çorbasını hiç görmemiştim.. Konya yöresine ait olan bu yemek Afyon'da da çok yapılıyormuş.... Hatta bu çorba yemeğin başında değil sonunda yeniyor... Bütün yemekler bittikten sonra en son bamya çorbası geliyor..

Dün akşam sevgili ortaklarımızın evinde iftara davetliydik ve çok güzel bir sofra ile ağırladılar bizi.... Ev sahibimiz Afyon'lu olunca menüde Afyon yemekleri vardı.. Daha önce hiç denemediğimiz yemekleri yedik ve çok beğendik... Maydanozla yapılan değişik bir yemek vardı, Maydanoz musakka.. Maydanozdan musakkamı olur dedik, yedikten sonra çok lezzetli olduğunuz anladık... Üzerine biraz da limon sıkınca tadı daha güzel oluyor...

Maydanoz Musakka

Malzemeler
*500 gr maydanoz
*250 gr kıyma
*2 yemek kaşığı Ayçiçek yağı
*1 su bardağı nohut(Haşlanmış, soyulmuş ve ikiye ayrılmış.)
*1 orta boy soğan
*1 yemek kaşığı salça
*Tuz , karabiber

Maydanozları güzelce yıkayıp iri iri doğrayıp haşlayın.. Ayrı bir tencerede yemeklik doğranmış soğanları Ayçiçek yağında pembeleştirin. Kıymayı ekleyin.. İsterseniz salçayı isterseniz rendelenmiş 2 adet orta boy domatesi ekleyin..İyice kavrulduktan sonra haşlanmış nohutu ilave edin.Servis tabağına alta maydanozları yerleştirin. Maydanozların üzerine hazırladığınız kıymalı harçı koyup servis yapabilirsiniz..


13 Temmuz 2014 Pazar

Dün akşam iftarda eşimin anneannesini ağırladık... Erişteli yeşil mercimek çorbası, et sote ve pilavdan oluşan menümüz vardı.. Kızımın bugün isteği çıtır çıtır kızarmış patatesti.. Büyük bir tabak çıtır çıtır patates kızarttım... İyi ki büyüklerimizin olduğu bir ailemiz var... Çocuklarımın anneanne, babaanne, büyük anneanne görmesi ben çok mutlu ediyor.. İnşallah biz de torunlarımızı ve onların çocuklarını sağlıklı bir şekilde görebiliriz..

Et Sote

Malzemeler
*1/2 kg kuşbaşı doğranmış et
*1 iri kuru soğan
*2 kırmızı biber
*2 yeşil biber
*2 domates
*Tuz, karabiber
*2 yemek kaşığı Ayçiçek yağı

Etleri tencereye alıp kapağı kapalı bir şekilde suyunu çekene kadar pişirin.. Suyunu çektikten sonra Ayçiçek yağını ekleyin.. Yemeklik doğranmış soğanı ekleyin karıştırın. Biberleri doğrayıp etlere ilave edin.. Domatesleri kabuklarını soyup küp doğrayın ve tencereye alın.. 2-3 dakika piştikten sonra 1 çay bardağı sıcak su ekleyip kapağını kapatıp pişmeye bırakın... Etler yumuşadıktan sonra ocaktan alın.. Pilavla beraber servis yapabilirsiniz..

12 Temmuz 2014 Cumartesi


Bugün hem şerbetli, hem sütlü, hem meyveli bir tatlı yapmak istedim.. Etimek tatlısını jöleli yapam nasıl olur dedim ve denemeye karar verdim..

Jöleli Etimek Tatlısı

Malzemeler
*1 paket etimek

Şerbeet için
*2 su bardağı toz şeker
*2 su bardağı su
Muhallebi için
*1 lt süt
*1,5 çay bardağı şeker
*1çay bardağu un
*1/2 çay bardağı nişasta
*1 paket vanilya

*1 paket istediğiniz meyveli jöle
Şekeri bir tencereye alıp rengi değişene kadar karıştırın. Rengi kahverengine dönmeye başlayınca suyu ekleyin. Şeker tamamen eridikten sonra 3-4 dakika daha kaynatıp ocaktan alın. Dikdörtgen bir borcama etimekleri dizin. Etimeklerin üzerine şerbeeti dökün. Muhallebi için vanilya dışındaki tüm malzemeleri tencereye alıp karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Pişen muhallebiyi etimeklerin üzerine dökün. Jöleyi tarifine göre hazırlayıp muhallebinin üzerine dökün. Buzdolabında en az 4-5 saat bekletip servis yapın...



Tabi şerbet sevmeyen oğlumu da düşünmem gerekiyordu.. Muhallebiden bir kaseye biraz ayırdım ve jöleden bir miktar üzerine döktüm... Böylelikle oğlum da tatlı keyfimize katılmış oldu..

11 Temmuz 2014 Cuma

Kızımın en sevdiği çorba domates çorbası.. Domates çorbasını salça ile yapınca sevmiyorum tadı biraz ekşi oluyor.. Kendim domates suyunu hazırlamaya çalışıyorum.. Siz hazırlayamazsanız hazır domates sularından kullanabilirsiniz...

Domates Çorbası...
Malzemeler
*2 yemek kaşığı un
*1 yemek kaşığı tereyağ
*2 su bardağı domates suyu...
*1/2 yemek kaşığı domates salçası
*Üzeri için rendelenmiş kaşar peyniri

Tereyağında 2 yemek kaşığı unu 1-2 dakika kavurun.. Salçayı ekleyin, domates suyunu yavaş yavaş ekleyin.. Üzerine 4 su bardağı sıcak su ekleyin.. Kaynayana kadar karıştırın.. Kaynamaya başladıktan sonra 8-10 dakika pişirin.. Servis yaparken üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpebilirsiniz.. Afiyet olsun...
 
Bostan Patlıcan kebabı...
Malzemeler
*3 adet bostan patlıcan
*200 gr kıyma
*1 orta boy soğan...
*2 yeşil biber
*2 kırmızı biber
*1 orta boy domates
 Kızartmak için Ayçiçek yağı

Patlıcanları uzunlamasına alacalı soyun. Bir parmak kalınlığında yuvarlak dilimleyin.. Tuzlu suda 10 dakika bekletin.. Sudan çıkarıp kuruladıktan sonra kızgın yağda kızartın.. Kızaran patlıcanları havlu kağıt üzerine alarak fazla yağlarını alın.. Ayrı bir tavaya kıymayı alın. Suyunu çekmeye başladıktan sonra yemeklik doğranmış soğanı ekleyin. Biberleri doğrayıp tavaya ilave edin. Küp doğranmış domatesleri de ekleyip 4-5 dakika pişirin. Tuzunu ve baharatlarını ekleyin.. Patlıcanların yarısını tepsiye dizin. Patlıcanların üzerine kıymalı harcı koyun. Üzerine bir patlıcan daha koyun. 1 yemek kaşığı salçayı 1 çay bardağı su ile karıştırıp patlıcanların üzerine dökün. 200 derece fırında yaklaşık 20 dakika pişirin, servise hazırdır..
 
Beşamel Soslu Fırın makarna..
Malzemeler
*1 paket fırın makarna
*2 su bardağı süt
*2 yemek kaşığı margarin...
*2 yemek kaşığı un
*200 gr beyaz peynir
*1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

Makarnaları büyük bir tencerede yaklaşık 10 dakika haşlayın.. Beşamel sosu için küçük bir tencerede yağ ve unu alıp biraz kavurun.. Yavaş yavaş sütü ilave ederek koyulaşana kadar pişirin... Süzdüğünüz makarnaları büyük bir kabın içerisine alıp üzerine beşamel sosun yarısını, beyaz peynir ve kaşar peynirin yarısını ekleyip iyice karıştırın.. Yağlanmış borcama makarnaları alıp düzeltin. kalan beşamel sosu üzerine dökün. Kaşar peynirleri de en üste serpin. önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişrin.. Afiyet olsun..