anasayfa resim

anasayfa resim

23 Mayıs 2015 Cumartesi


 Bu tart kek olayını çok sevdim.. Yeni kalıpla keki şekillendirmek çok kolay... Tam da çilek sezonunda çilekli bir tart kek yaptım... Evdekiler bayram ettiler...

Çilekli Tart Kek
Keki için
*2 yumurta
*1 su bardağı toz şeker
*1/2 su bardağı süt
*1/2 su bardağı ayçiçek yağı
* 1 paket kabartma tozu
*1 paket vanilya
*Un
*2 yemek kaşığı kakao

Çikolata Kreması
*1 paket krema (200 gr)
*200 gr çikolata

Üzeri için
*Çilek
*Krem şanti

Yumurta ve şekeri çırpın. Süt ve ayçiçek yağını ekleyip çırpmaya devam edin. Un, kabartma tozu , kakao ve vanilyayı ekleyip normal kek hamuru elde edin. Yağlanmış tart kalıbına hamuru dökün. 180 derece fırında yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Fırından çıkardıktan sonra kalıbı dikktli bir şekilde ters çevirip keki çıkrtın ve soğumaya bırakın.Kremayı tencereye alıp ısıtın, kaynamadan ocaktan alın. Çikolataları kremaya ekleyip eriyene kadar karıştırın. Soğuduktan sonra kekin ortasındaki çukur kısma dökün. Krem şantiyi paketteki gibi hazırlayıp keki süsleyin. Çileklerle istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz...

Bol kurabiyeli bir dönem geçirdim.. Bunlardan bir tanesi Sinem ve Efe nişan kurabiyeleriydi.. Ömür boyu mutluluklar Sinem, Efe...

29 Mart 2015 Pazar

Haftasonu için hafif, lezzetli deal bir tarif.. Meyveli Tart Kek.. Yeni aldığım tart kalıbını farklı amaçlar için kullanmaya devam.. Kim düşündüyse çok iyi düşünmüş, diğer kalıplarda hamuru ayarlamak, ortası çukur olsun diye fasulye koy, bunların hiçbirisini yapmanıza gerek yok. Kek hamurunu hazırlayıp kalıba dökün, piştikten sonra ters çevirin. Ortasına istediğiniz kremayı döküp süsleyin. Bu kadar basit..

Meyveli Tart Kek

Malzemeler
*2 yumurta
*1/2 su bardağı toz şeker
*1/2 su bardağı ayçiçek yağı
*1/2 su bardağı süt
*1 paket kabartma tozu
*1 paket vanilya
*Un

Kreması için
*2,5 su bardağı süt
*2 yemek kaşığı nişastaa
*2 yemek kaşığı hindistan cevizi
*1 paket vanilya

Üzeri için
*Krem şanti
*Muz
*Kivi

Keki için önce yumurta ve şekeri çırpın, sonra süt ve ayçiçek yağını ilave edin. Un, kabartma tozu ve vanilyayı da ekleyip güzelce çırpın.. Yağlanmış tart kalıbına dökün. 180 derece fırında 30 dakika pişirin. Kalıpta 3-4 dakika bekleyip servis tabağına ters çevirin. Krema için malzemeleri tencereye alın. karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirin. Pişen muhallebiyi 2-3 dakika arada karıştırarak bekletin. Muhallebiyi kekin üzerine döküp, soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra krem şanti ve meyvelerle süsleyin.

28 Mart 2015 Cumartesi


Patates salatası en sevdiklerimden birisidir.. Herksein yaptığı salata da farklı olur.. Patatesle yapılabilecek o kadar çok tarif varki.. Evde patates olmadığı zaman sanki yiyecek birşey yokmuş gibi gelir.. Bende bu sefer patates salatamı tart kalıbında yapıp yoğurtla süsledim.. Tarifini hemen paylaşalaım..

Tart kalıbında Patates Salatası

Malzemeler
*6-7 adet küçük boy patates
*5-6 adet havuç
*1 su bardağı yoğurt
*Maydanoz, dereotu
*Baharatlar

Patatesleri haşlayıp rendeleyin. Havuçları rendeleyip çok az zeytinyağı ile tavada biraz kavurun. Patatesleri ince ince doğradığınız maydanoz ve dereotu ile karıştırn. baharatları ve tuzu ilave edin. Ortası kabarık tart kalıbına streç film serin, patatesi bastırarak kalıba yerleştirin. Servis tabağına ters çevirerek alın. Ortasına havuçları koyun. Yoğurdunuza isterseniz biraz mayanoz ilave edebilirsiniz. Havuçların üzerine yoğurtu dökün. kenarlarını maydanoz ile süsleyin.

27.03.2009 kızkardeşimin kızı, benim ikinci kızım Nehirim dünyaya geldi.. Teyze olmak anne olmak gibi bir şey.. Kendi evladın için düşündüğün herşeyi kardeşinin evladı için de düşünebilmek teyze olmak.. Nehir doğumgününü okulda arkadaşlarıyla kutlamak istedi.. Tebi pastamız Karlar Kraliçesi Elsa olmalıymış.. Elsa elbisesi giyilip tacı takılmalı, elinde sihirli asası olmalıymış.. Tabağımız peçetemiz, örtümüz, süslerimiz, şekerlerimiz, hediyelerimiz herşey Elsaydı.. Kardeşimle gidip Eminönünden alışverişimizi yaptık, sonra iş başa düştü... Süslemelerini hazırladık.. Pasta için bir gün önceden pandispanyayı hazırladım, streç filme sarıp dolaba koydum.... Kurabiyeleri pişirdim.. Dün sabah yine erkenci ben sabah saat 07:00 de işe koyuldum.. Önce kurabiyeleri hazırladım.. Nehirin özel ricasıydı, kurabiyelerin üzerinde parlak boncuk olsun teyze tamam mı dedi.. Teyzesi onu kırar mı, boncuklarımızı da koyduk.. Sonra pastamızın ganajını hazırladım.. Pandispanyaları ganaj ile araları doldurdum, arasına çikolata kaplı fıstıklar ve damla çikolata koydum.. En son şeker hamuru ile üzerini süsledim.. Minik prensesim çok mutlu oldu, inşalah ömür boyu mutlu olursun..


Pandispanya yaparken bazı püf noktalarına dikkat edilirse normal kekten pek de bir farkı yok.. Özellikle yumurta sarıları ve beyazları birbirine karışmaması gerekiyor.. Pandispanyayı yaptıktan sonra streç film ile sarıp buzdolabında 10 güne kadar saklayabilirsiniz, ihtiyacınız olduğunda çıkarıp hemen pasta yapabilirsiniz.. 

Pandispanya

Malzemeler
*6 yumurta
*1+ 1/4 su bardağı toz şeker
*1/2 çay bardağı sıcak su
*1/2 çay bardağı ayçiçek yağı
*1,5 su bardağı un
*1/2 su bardağı nişasta
*2 yemek kaşığı kakao
*1 paket kabartma tozu
*1 paket vanilya

Yumurtaların beyazları ve sarılarını ayrı ayrı kaplara alın.. Sarıların içine şekerin yarısını döküp homojen bir hale gelene kadar çırpın. Yavaş yavaş çırpmaya devam ederek sıcak suyu ekleyin. Ayçiçek yağını ekleyin. Un, kakao, nişasta, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip çırpın.. Yumurta beyazlarına önce bir fiske tuz ekleyip çirpın.. Sonra kalan şekeri ekleyip krem şanti kıvamına gelene kadar çırpın. Yumurta beyazlarrını diğer kaba alıp bir spatula yardımı ile karıştırın. karıştırırken alttan üste doğru yumurta beyazlarını çok fazla söndürmeden karıştırmaya dikkat edin... Kalıbı yağlayıp karışımı dökün. 180 derece sıcak fırında yaklaşık 40 dakika pişirin.  Ben 28 cm lik kelepçeli kalıp kullandım, eğer 26 cm lik kalıp kulanacaksanız 5 yumurta ile yapabilirsiniz. 5 yumurta olunca unu 1 kaşık azaltın.. 


14 Mart 2015 Cumartesi

Mart ayı  bol doğumgünü ile geçiyor.. Tabi bunlar için de pasta lazım.. En küçüğümüz evin hiç büyümeyeni, düşünceli, anlayışlı kardeşimin 5 Marttaki doğumgünü için pasta yapmak bana düştü.. Kardeşime süpriz olsun diye hiç pastadan bahsetmedim.. Akşam pastayı görünce çok mutlu oldu.. İyi ki doğdun güzel kardeşim..
Eski günleri hatırlattığı için kabak tatlısını çok severim.. Şirinevlerde Akmis de yediğimiz kabak tatlılarının tadı damağımdadır hala.. Üzerine bolca tahin döküp bol da ceviz serpince tadına doyum olmaz.. Bu sefer kabakların üzerine şekeri döküp bir gece beklettim, içerisine hiç su koymadım.. Kendi suyu ile pişirdim daha lezzetli olmuştu..

Kabak Tatlısı
Malzemeler
*1 kg soyulmuş kabak
*1,5 su bardağı toz şeker
*Üzeri için tahin ve ceviz

Kabakları yıkayıp tencereye alın, üzerine şekeri gezdirin. Bir gece beklesin.. Ertesi gün kısık ateşte kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirin.. Soğuduktan sonra üzerine tahin ve ceviz dökerek servis yapın..