Ramazan şerbeti yapmadan olmazdı... İçerisindeki karanfil ve tarçın ile gerçekten dayanılmaz güzel bir lezzet oldu... Yapımı da çok kolay...
Ramazan Şerbeti
Malzemeler
*250 gr yeşil üzüm
*250 gr siyah üzüm
*250 gr kırmızı erik
*5-6 adet karanfil
*1 çubuk tarçın
*3 bardak şeker
*4 lt su
Üzümleri saplarından yıklayıp eriklerle beraber güzelce yıkayın. Tüm malzemeyi büyük bir tencereye koyup ocağa alın. Yaklaşık 20 dakika kaynatın. Süzgeçten geçirip soğumaya bırakın. Soğuk olarak servis yapın. Şeker miktarını arzunuza göre artırıp azaltabilirsiniz.
anasayfa resim
24 Temmuz 2014 Perşembe
Eşimin en sevdiği yemek zeytinyağlı barbunya.. Tabi yanında pilav yoğurt ve domates de olursa ziyafet olur.. Yazın buzdolabına bol bol barbunya hazırlıyorum, kışın rahat oluyor...
Zeytinyağlı Barbunya
Malzemeler
*1/2 kg ayıklanmış taze barbunya
*1 adet kuru soğan
*2 adet orta boy domates
*1 orta boy havuç
*2 yemek kaşığı zeytinyağı
*Üzerini süslemek için maydanoz
Barbunyaları önce bir tencerede 10 dakika kaynatın, boyalı suyunu dökün.. Düdüklü tencereye zeytinyağını ve doğranmış soğanı koyun ocağa alın.. Doğranmış havuçları ekeyin. Donatesleri rendeleyip tencereye alın.. Süzülmüş barbunyaları da ekleyin. Barbunyaların üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin. Tuz ve şeker ilave edip yaklaşık 20 dakika pişirin. Soğuduktan saonra servis tabağına alıp servis yapın.
Yine güzel bir iftarda eşimin arkadaşları ve eşleri ile beraberdik... Çok telaşlı bir günün sonunda ortaya çıkanlar yine de güzeldi... Yaklaşık 15 yıldan beri çözülemeyen bir tapu işimiz bugün çözüldü... Tabi günümün yaklaşık dört saati dışarda geçtikten sonra yemekler için biraz hızlı olmam gerekti.. Menümüzde annemin önceki gün memleketten getirdiği pazılarla yaptığı pazılı çorbası, çocuklar yemeyebilir diye benim tedbir amaçlı yaptığım tarhana çorbası, bostan patlıcanla kuşbaşı etli karnıyarık, zeytinyağlı barbunya, karalahana sarması, yoğurtlu kabak salatası, çoban salatası ve pilav vardı.. İçecek olarak benim yaptığım ramazan şerbetimiz vardı... Meyve sularını tek olarak sürekli yapıyorum ama ramazan şerbetini denememiştim, bugüne kısmetmiş...
Güzel arkadaşım Gülnaz'ın hediye ettiği salata tabakları ve kayık tabaklar da masamıza ayrı bir hava kattı...
21 Temmuz 2014 Pazartesi
Revani
Malzemeler
*3 yumurta
*1 su bardağı irmik
*1 su bardağı süt
*1 su bardağı ayçiçek yağı
*1 su bardağı şeker
*Kabartma tozu
*1 limon kabuğu rendesi
*un
Şerbet
*4,5 su bardağı şeker
*6 su bardağı su
*1 tatlı kaşığı limon suyu
Şeker ve suyu bir tencereye alıp kaynamaya bırakın. Kaynadıktan 10 dakika sonra limon suyunu ekleyin. 2-3 dakika daha kaynatıp ocaktan alın.. Soğumaya bırakın.. Revani için önce yumurta ve şekeri çırpın.. Süt ve ayçiçek yağını ekleyip çırpmaya devam edin. İrmik un ve kabartma tozunu ekleyip kek hamuru kıvamına gelene kadar çırpın. Limon kabuğu rendesini ekleyip yağlanmış tepsiye alın. 180 derece fırında kızarana kadar pişirin. Fırından çıkardıktan sonra dilimleyip şerbetini dökün. Servis yaparken hindistan cevizi veya dövülmüş fıstık ile süsleyebilirsiniz.. Tatlının yanına isteğinize göre kaymaklı, çikalatalı dondurma ilave edebilirsiniz.
Malzemeler
*3 yumurta
*1 su bardağı irmik
*1 su bardağı süt
*1 su bardağı ayçiçek yağı
*1 su bardağı şeker
*Kabartma tozu
*1 limon kabuğu rendesi
*un
Şerbet
*4,5 su bardağı şeker
*6 su bardağı su
*1 tatlı kaşığı limon suyu
Şeker ve suyu bir tencereye alıp kaynamaya bırakın. Kaynadıktan 10 dakika sonra limon suyunu ekleyin. 2-3 dakika daha kaynatıp ocaktan alın.. Soğumaya bırakın.. Revani için önce yumurta ve şekeri çırpın.. Süt ve ayçiçek yağını ekleyip çırpmaya devam edin. İrmik un ve kabartma tozunu ekleyip kek hamuru kıvamına gelene kadar çırpın. Limon kabuğu rendesini ekleyip yağlanmış tepsiye alın. 180 derece fırında kızarana kadar pişirin. Fırından çıkardıktan sonra dilimleyip şerbetini dökün. Servis yaparken hindistan cevizi veya dövülmüş fıstık ile süsleyebilirsiniz.. Tatlının yanına isteğinize göre kaymaklı, çikalatalı dondurma ilave edebilirsiniz.
Güzel arkadaşım, vefalı dostum eşi, çocukları ve anne babası ile iftarda misafirimdi.. Kendilerini elimden geldiğince güzel ağırlamaya çalıştım, sanırım başarılı oldum da :) Çocuklar, arkadaşım biraz da dedikodular derken masamızın resmini çekmeyi unutmuşum... Kalanlardan sebzeli pilavımzın ve revanimizin resmini çekebildim... Arkadaşım gelirken yeni sofralarımız için çok güzel ikili salata kasesi ve üçlü kayık tabak hediye getirmiş. Önümüzdeki günlerde tabaklar yeni sofralarımızda yerini alacak...
Sebzeli Pilav
Malzemeler
*1 çay bardağı bezelye
*2 orta boy havuç
*1 çay bardağı mısır
*2 su bardağı pirinç
*3 yemek kaşığı ayçiçek yağı
*2 yemek kaşığı tereyağı
*3 su bardağı sıcak su veya etsuyu
Pirinci güzelce yıkayıp suda yaklaşık 2 saat bekletin.. Bezelye, mısır ve küp doğranmış havucu bir tencereye alıp 15 dakika pişirin. Suyunu süzün. Ayçiçek yağı ve tereyağını pilav tenceresine alıp ocağa alın. Tereyağı eridikten sonra süzülmüş pirinçleri ekleyin. 2-3 dakika kavurun. Süzülmüş sebzeleri pilava ekleyin. Üzerine suyunu ve tuzunu koyup tencerenin kapağını kapatın. suyunu çekene kadar pişirin.. Garnitür miktarını arzunuza göre azaltıp çoğaltabilirsiniz...
20 Temmuz 2014 Pazar
Çocuklar için, tabi bizim için de eğlenceli bir yiyecek Yufka cipsi..İster köftenin yanında, ister televizyon seyrederken yiyebilirsiniz... Yapımı çok kolay hem de çok lezzetli.. Bugün oğlum atıştırmalık birşeyler istedi, kızım zaten cipslere bayılır, özellikle de baharatlı olanlara... Değişik bir şey olsun dedim.. 1 tane yufkamız kalmıştı... Denedim ve çok beğendiler..
Yufka Cipsi
Malzemeler
*1 adet yufka
*Kızartmaak için Ayçiçek yağı
*Tuz
Yufkayı 3 cm genişliğinde şeritler halinde kesin. Her şeritten küçük küçük üçgenler kesin.. Elinizle kesilen parçaları havalandırın.. Kızartmaa için tencereye yağı koyun. Yağ kızdıktan sonra yufkaları içerisine atın, kızarınca havlu kağıt serilmiş bir tabağa alın. Çok hızlı kızardığı için hemen karıştırın dikkat edin... Üzerine tuz atıp afiyetle yiyebilirsiniz..
Yufka Cipsi
Malzemeler
*1 adet yufka
*Kızartmaak için Ayçiçek yağı
*Tuz
Yufkayı 3 cm genişliğinde şeritler halinde kesin. Her şeritten küçük küçük üçgenler kesin.. Elinizle kesilen parçaları havalandırın.. Kızartmaa için tencereye yağı koyun. Yağ kızdıktan sonra yufkaları içerisine atın, kızarınca havlu kağıt serilmiş bir tabağa alın. Çok hızlı kızardığı için hemen karıştırın dikkat edin... Üzerine tuz atıp afiyetle yiyebilirsiniz..
Nefis bir tatlı kalburabastı... Çocukken tatlının adının neden kalbura bastı olduğunu öğrendiğimde şaşırmıştım.. Eskiden mutfaklarda kullanılan delikli kalburlar üzerine şekil verildiği için için adına kalburabastı demişler.. Kalburunuz yoksa rendede şekil verebilirsiniz veya benimki gibi düz yapabilirsiniz...
Kalburabastı
Malzemeler
*125 gr margarin
*1 çay bardağı Ayçiçek yağı
*2 yemek kaşığı yoğurt
*1 yumurta
*3 su bardağı un
*1 paket kabartma tozu
İçi
*1 su bardağı iri dövülmüş ceviz
Şerbeti
*2,5 su bardağı şeker
*2,5 su bardağı su
*1/4 limon suyu
Su ve şerbeti bir tencereye alıp ocağa koyun.. Kaynamaya başladıktan sonra yaklaşık 10 dakika sonra limon suyunu ekleyin. 5 dakika daha kaynatın. Şerbeti soğumaya bırakın..Hamur için bütün malzemeleri yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Un az gelirse biraz daha ilave edebilirsiniz.. Ceviz büyüklüğünde parçalar alıp elinizle yuvarlayıp içine ceviz koyup kapatın. Birleşme yeri alta gelecek şekilde tepsiye yerleştirin. 180 derece fırında kızarana kadar pişirin.. Fırından çıkardıktan sonra 1-2 dakika bekleyip şerbetini dökün.. Servis yaparken üzerine Hindistan cevizi veya dövülmüş antep fıstığı ile süsleyebilirsiniz..
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)