anasayfa resim

anasayfa resim

5 Ekim 2014 Pazar



Bu bayram Kurban bayramı da olsa tatlısız olmaz dedik ve annemle beraber iki tepsi baklava yaptık.. Bugün birinci tepsi bitti ikinciye geçtik... ne güzel sevenlerimiz sayanlarımız var , bizi yanlız bırakmıyorlar... Baklavalarımız da çok güzel olmuştu, hem çıtır çıtır , hem bol cevizli hem de şerbeti tam kıvamında...

28 Eylül 2014 Pazar

Bu yağmurlu pazar gününü güzel hale getirmenin en iyi yolu çikolatalı bir tatlı yapmak... Çikolata her zaman herkesi mutlu edebilir.. Ben de çocukları mutlu etmek için bitter çikolatalı ıslak kek yaptım... Örgümü örerken güzel demlenmiş bir çayla beraber cevizli, bitter çikolatalı ıslak kek nefisti... Bu arada diyet ne oldu derseniz bu hafta verdiğim 1,5 kg için kendime ödül verdim :)

Islak Kek

Malzemeler
*4 yumurta
*2 su bardağı şeker
*1,5 su bardağı süt
*1 su bardağı Ayçiçek yağı
*3 su bardağı un
*1 paket kabartma tozu
*1 paket vanilya
*2 yemek kaşığı kakao
*1 su bardağı ceviz
*1 küçük paket bitter çikolata ve 1/2 su bardağı süt

Yumurta ve şekeri cam bir kasenin içerisinde mikserle köpük gibi olana kadar çırpın..Süt, kakao ve vanilyayı ekleyip çırpmaya devam edin. Karışımdan 1,5 su bardağı ayırın.. Ayçiçek yağını ekleyip çırpın.. Un ve kabartma tozunu da ekleyip iyice çırptıktan sonra cevizleri elinizle parçalayarak hamura ekleyin. Yağlanmış fırın kabına hamuru dökün.. 180 derece önceden ısıtılmış fırında pişirin.. 1/2 su bardağı sütü ısıtıp içerisine bitter çikolatayı koyun.. Çikolata eridikten sonra ayırmış olduğunuz karışıma ekleyip iyice karıştırın.. Fırından çıkardığınız keki dilimleyip çikolatalı karışımı üzerine eşit bir şekilde dökün.. Üzerine isterseniz Hindistan cevizi serpebilirsiniz..

Sonbahar bana hep hüznü çağrıştırıyor.. Havaların serinlemesi, yemyeşil ağaçların yapraklarının sarıya, bordoya dönüp tutundukları dalları terketmeleri, yağmurlu, bulutlu, puslu havalarda herzaman biraz buruk oluyorum.. Yağmurlu havaları sevmediğim gibi hayatımın en büyük üzüntüsünü böyle bir havada yaşadım.. Hayatımda en önemli yere sahip olan canım babamı böyle yağmurlu, puslu bir sonbahar günü kaybettim... Yerine hiçbirşeyi koyamayacağım, acısı her zaman içimde olan bir kayıp... Canım babam seni çok seviyorum...

Havaların serinlemesi demek kazaklara, hırkalara, berelere ve atkılara ihtiyacımız olmaya başlayacak demek.. Benim her zaman üşüyen kızım hırkalarını giymeye başladı bile.. Ben de bugün örgü sezonunun açılışını yapayım dedim.. Geçen yıl annemle beraber aldığımız yünlerle kızıma hırka başladım... hanımefendi bana model de anlatıyor.. Yakası şöyle olsun, kolları böyle olsun diye... Klasik ergen diyorum ben ona, hatta bazen atarlı ergen oluyor... Yine de Allah her zaman şükrediyorum bana böyle güzel evlatlar verdiği için... Kızımın hırkası bitince sırada oğluma hırka sözüm var... Bakalım ne zamana bitecekler...

Örgü örmek psikologların da kabul ettiği bir terapi yöntemi.. Ben de ipimi, şişimi elime alıp örgüye başladığım zaman sanki dünya ile bağlantımı kesiyorum, kendimle başbaşa kalıyorum... Size de tavsiyem bu yağmurlu sonbahar gününde güzel bir çay demleyip örgüye başlayın.. Günde yarım saat bile örgü örmek zihninizi rahatlatmaya yetiyor..


24 Eylül 2014 Çarşamba

Yeni kitabım Sarah Jio'nun Mart Menekşeleri... Yeni bir kitap aldığım zaman küçük bir çocuğun yeni aldığı oyuncak bebeğe sevindiği gibi seviniyorum... Benim için en büyük zevklerden bir tanesi kitap okumak... Edebiyatçi bir babanın kızı olarak kitaplarla her zaman aram iyi olmuştu... Çocukluğumda evimizde büyük bir kütüphanemiz ve sürekli okunan kitaplarımız vardı.. Okul arkadaşlarım bize imrenerek bakarlardı, evinizde ne kadar çok kitap var diye.. Hala okuduğum bir kitabım olmadığı zaman hayatımda büyük bir boşluk hissediyorum... Kızım da bana benzemiş, her hafta bir kitap alıyoruz... 
Sarah Jio'nun kitapları insanı romanın içine alıyor ve romanın bir parçası gibi oluveriyorsunuz... Heyecanla kısa sürede okunabilecek güzel bir kitap... 

23 Eylül 2014 Salı

Bu akşam menümüzde köfteli bezelye yemeği vardı. Çocuklara hem köfte hem sebze yedirebilmek için çok uygun bir yemek..Benim bezelyelerim yazın alıp dondurucuya koymuş olduğum bezelyelerdi, siz konserve veya marketten dondurulmuş bezelye kullanabilirsiniz..

Köfteli Bezelye Yemeği

Malzemeler
*1/2 kg bezelye
*250 gr dana köftelik kıyma
*2 adet orta boy kuru soğan
*2 yemek kağığı ayçiçek yağı
*1 yemek kaşığı salça
*1 adet havuç
*1 adet patates
*Tuz, karabiber

Soğanlardan bir tanesini soyup rendeleyip kıyma ile karıştırın. Tuz ve karabiberi ekleyip iyice yoğurun. Küçük küçük parçalar alıp yuvarlayın. Tencereye ayçiçek yağını koyup köfteleri ekleyin. Köfteler kızardıktan sonra yemeklik doğranmış soğanı ilave edin. Soğanlar kavrulmaya başladıktan sonra salçayı ekleyin. Havuçları ve patatesleri soyup küçük küçük doğrayıp, tencereye alın. Bezelyeleri yıkayıp tencereye koyun. 2 bardak sıcak suyu da ekledikten sonra tencerenin kapağını kapatıp pişmeye bırakın. Patates ve havuçlar yumuşadıktan sonra ocaktan alıp servis yapın..

20 Eylül 2014 Cumartesi

Artık haftasonu sabahları da erken kalkmamız gerekiyor... Teog hazırlık yapan bir öğrenci annesi olarak bizi zor bir yıl bekliyor... Bu yıl zor ve belirsiz koşullar altında sınava girecek olan tüm yavrularımıza başarılar ve şans diliyorum... Kızım dersanesi saat sekizde başladığı için sabah yedide ayaktayız... Kızımı gönderdikten sonra akşam yemeğini de hazırladım... Artık ben de hafta sonları çalışıyorum...Eve gidince yemeğimiz hazır olsun istedim... Pazardan aldığım tazecik ıspanaklarla kıymalı ıspanak pişirdim...

Kıymalı Ispanak

Malzemeler
*1 Kg ıspanak
*200 gr kıyma
*1 çay bardağı pirinç
*2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
*1 adet soğan
*2 yemek kaşığı salça
*Tuz, karabiber

Ispanakları iyice yıkayıp doğrayın... Tencereye ayçiçek yağını koyup ocağa alın... Kıymayı koyup pişirmeye başlayın.. Yemeklik doğradığınız soğanları da ekleyip karıştırın..Kıyma suyunu çekene kadar pişirin.. Salçayı ekleyin... Süzülmüş olan ıspanakları ekleyin karıştırın.. Kapağını kapatıp ıspanakların hafif kavrulmalarını bekleyin... 2 su bardağı sıcak su ilave edin... Yıkanmış pirinçleri de ekleyin.. Tuz ve karabiberini koyup kapağını kapatın... Kısık ateşte pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirin... Servis yaparken üzerine yoğurt koyabilirsiniz...

19 Eylül 2014 Cuma

Balık sezonu bizim evde bugün açıldı... Karadenizli bir aile olarak evimizin en vazgeçilmez yemeklerinden birisi hamsi tava... Bu akşam yanında büzel bir salatayla beraber balıklarımızı afiyetle yedik... Tabi balıktan sonra onu öldürmek için mutlaka tahin helvası yenir...