anasayfa resim
15 Temmuz 2014 Salı
Dün akşam sevgili ortaklarımızın evinde iftara davetliydik ve çok güzel bir sofra ile ağırladılar bizi.... Ev sahibimiz Afyon'lu olunca menüde Afyon yemekleri vardı.. Daha önce hiç denemediğimiz yemekleri yedik ve çok beğendik... Maydanozla yapılan değişik bir yemek vardı, Maydanoz musakka.. Maydanozdan musakkamı olur dedik, yedikten sonra çok lezzetli olduğunuz anladık... Üzerine biraz da limon sıkınca tadı daha güzel oluyor...
Maydanoz Musakka
Malzemeler
*500 gr maydanoz
*250 gr kıyma
*2 yemek kaşığı Ayçiçek yağı
*1 su bardağı nohut(Haşlanmış, soyulmuş ve ikiye ayrılmış.)
*1 orta boy soğan
*1 yemek kaşığı salça
*Tuz , karabiber
Maydanozları güzelce yıkayıp iri iri doğrayıp haşlayın.. Ayrı bir tencerede yemeklik doğranmış soğanları Ayçiçek yağında pembeleştirin. Kıymayı ekleyin.. İsterseniz salçayı isterseniz rendelenmiş 2 adet orta boy domatesi ekleyin..İyice kavrulduktan sonra haşlanmış nohutu ilave edin.Servis tabağına alta maydanozları yerleştirin. Maydanozların üzerine hazırladığınız kıymalı harçı koyup servis yapabilirsiniz..
13 Temmuz 2014 Pazar
Dün akşam iftarda eşimin anneannesini ağırladık... Erişteli yeşil mercimek çorbası, et sote ve pilavdan oluşan menümüz vardı.. Kızımın bugün isteği çıtır çıtır kızarmış patatesti.. Büyük bir tabak çıtır çıtır patates kızarttım... İyi ki büyüklerimizin olduğu bir ailemiz var... Çocuklarımın anneanne, babaanne, büyük anneanne görmesi ben çok mutlu ediyor.. İnşallah biz de torunlarımızı ve onların çocuklarını sağlıklı bir şekilde görebiliriz..
Et Sote
Malzemeler
*1/2 kg kuşbaşı doğranmış et
*1 iri kuru soğan
*2 kırmızı biber
*2 yeşil biber
*2 domates
*Tuz, karabiber
*2 yemek kaşığı Ayçiçek yağı
Etleri tencereye alıp kapağı kapalı bir şekilde suyunu çekene kadar pişirin.. Suyunu çektikten sonra Ayçiçek yağını ekleyin.. Yemeklik doğranmış soğanı ekleyin karıştırın. Biberleri doğrayıp etlere ilave edin.. Domatesleri kabuklarını soyup küp doğrayın ve tencereye alın.. 2-3 dakika piştikten sonra 1 çay bardağı sıcak su ekleyip kapağını kapatıp pişmeye bırakın... Etler yumuşadıktan sonra ocaktan alın.. Pilavla beraber servis yapabilirsiniz..
Et Sote
Malzemeler
*1/2 kg kuşbaşı doğranmış et
*1 iri kuru soğan
*2 kırmızı biber
*2 yeşil biber
*2 domates
*Tuz, karabiber
*2 yemek kaşığı Ayçiçek yağı
Etleri tencereye alıp kapağı kapalı bir şekilde suyunu çekene kadar pişirin.. Suyunu çektikten sonra Ayçiçek yağını ekleyin.. Yemeklik doğranmış soğanı ekleyin karıştırın. Biberleri doğrayıp etlere ilave edin.. Domatesleri kabuklarını soyup küp doğrayın ve tencereye alın.. 2-3 dakika piştikten sonra 1 çay bardağı sıcak su ekleyip kapağını kapatıp pişmeye bırakın... Etler yumuşadıktan sonra ocaktan alın.. Pilavla beraber servis yapabilirsiniz..
12 Temmuz 2014 Cumartesi
Bugün hem şerbetli, hem sütlü, hem meyveli bir tatlı yapmak istedim.. Etimek tatlısını jöleli yapam nasıl olur dedim ve denemeye karar verdim..
Jöleli Etimek Tatlısı
Malzemeler
*1 paket etimek
Şerbeet için
*2 su bardağı toz şeker
*2 su bardağı su
Muhallebi için
*1 lt süt
*1,5 çay bardağı şeker
*1çay bardağu un
*1/2 çay bardağı nişasta
*1 paket vanilya
*1 paket istediğiniz meyveli jöle
Şekeri bir tencereye alıp rengi değişene kadar karıştırın. Rengi kahverengine dönmeye başlayınca suyu ekleyin. Şeker tamamen eridikten sonra 3-4 dakika daha kaynatıp ocaktan alın. Dikdörtgen bir borcama etimekleri dizin. Etimeklerin üzerine şerbeeti dökün. Muhallebi için vanilya dışındaki tüm malzemeleri tencereye alıp karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Pişen muhallebiyi etimeklerin üzerine dökün. Jöleyi tarifine göre hazırlayıp muhallebinin üzerine dökün. Buzdolabında en az 4-5 saat bekletip servis yapın...
Tabi şerbet sevmeyen oğlumu da düşünmem gerekiyordu.. Muhallebiden bir kaseye biraz ayırdım ve jöleden bir miktar üzerine döktüm... Böylelikle oğlum da tatlı keyfimize katılmış oldu..
11 Temmuz 2014 Cuma
Kızımın en sevdiği çorba domates çorbası.. Domates çorbasını salça ile yapınca sevmiyorum tadı biraz ekşi oluyor.. Kendim domates suyunu hazırlamaya çalışıyorum.. Siz hazırlayamazsanız hazır domates sularından kullanabilirsiniz...
Domates Çorbası...
Malzemeler
*2 yemek kaşığı un
*1 yemek kaşığı tereyağ
*2 su bardağı domates suyu...
*1/2 yemek kaşığı domates salçası
*Üzeri için rendelenmiş kaşar peyniri
Tereyağında 2 yemek kaşığı unu 1-2 dakika kavurun.. Salçayı ekleyin, domates suyunu yavaş yavaş ekleyin.. Üzerine 4 su bardağı sıcak su ekleyin.. Kaynayana kadar karıştırın.. Kaynamaya başladıktan sonra 8-10 dakika pişirin.. Servis yaparken üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpebilirsiniz.. Afiyet olsun...
Malzemeler
*2 yemek kaşığı un
*1 yemek kaşığı tereyağ
*2 su bardağı domates suyu...
*1/2 yemek kaşığı domates salçası
*Üzeri için rendelenmiş kaşar peyniri
Tereyağında 2 yemek kaşığı unu 1-2 dakika kavurun.. Salçayı ekleyin, domates suyunu yavaş yavaş ekleyin.. Üzerine 4 su bardağı sıcak su ekleyin.. Kaynayana kadar karıştırın.. Kaynamaya başladıktan sonra 8-10 dakika pişirin.. Servis yaparken üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpebilirsiniz.. Afiyet olsun...
Bostan Patlıcan kebabı...
Malzemeler
*3 adet bostan patlıcan
*200 gr kıyma
*1 orta boy soğan...
*2 yeşil biber
*2 kırmızı biber
Malzemeler
*3 adet bostan patlıcan
*200 gr kıyma
*1 orta boy soğan...
*2 yeşil biber
*2 kırmızı biber
*1 orta boy domates
Kızartmak için Ayçiçek yağı
Patlıcanları uzunlamasına alacalı soyun. Bir parmak kalınlığında yuvarlak dilimleyin.. Tuzlu suda 10 dakika bekletin.. Sudan çıkarıp kuruladıktan sonra kızgın yağda kızartın.. Kızaran patlıcanları havlu kağıt üzerine alarak fazla yağlarını alın.. Ayrı bir tavaya kıymayı alın. Suyunu çekmeye başladıktan sonra yemeklik doğranmış soğanı ekleyin. Biberleri doğrayıp tavaya ilave edin. Küp doğranmış domatesleri de ekleyip 4-5 dakika pişirin. Tuzunu ve baharatlarını ekleyin.. Patlıcanların yarısını tepsiye dizin. Patlıcanların üzerine kıymalı harcı koyun. Üzerine bir patlıcan daha koyun. 1 yemek kaşığı salçayı 1 çay bardağı su ile karıştırıp patlıcanların üzerine dökün. 200 derece fırında yaklaşık 20 dakika pişirin, servise hazırdır..
Kızartmak için Ayçiçek yağı
Patlıcanları uzunlamasına alacalı soyun. Bir parmak kalınlığında yuvarlak dilimleyin.. Tuzlu suda 10 dakika bekletin.. Sudan çıkarıp kuruladıktan sonra kızgın yağda kızartın.. Kızaran patlıcanları havlu kağıt üzerine alarak fazla yağlarını alın.. Ayrı bir tavaya kıymayı alın. Suyunu çekmeye başladıktan sonra yemeklik doğranmış soğanı ekleyin. Biberleri doğrayıp tavaya ilave edin. Küp doğranmış domatesleri de ekleyip 4-5 dakika pişirin. Tuzunu ve baharatlarını ekleyin.. Patlıcanların yarısını tepsiye dizin. Patlıcanların üzerine kıymalı harcı koyun. Üzerine bir patlıcan daha koyun. 1 yemek kaşığı salçayı 1 çay bardağı su ile karıştırıp patlıcanların üzerine dökün. 200 derece fırında yaklaşık 20 dakika pişirin, servise hazırdır..
Beşamel Soslu Fırın makarna..
Malzemeler
*1 paket fırın makarna
*2 su bardağı süt
*2 yemek kaşığı margarin...
*2 yemek kaşığı un
*200 gr beyaz peynir
*1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Makarnaları büyük bir tencerede yaklaşık 10 dakika haşlayın.. Beşamel sosu için küçük bir tencerede yağ ve unu alıp biraz kavurun.. Yavaş yavaş sütü ilave ederek koyulaşana kadar pişirin... Süzdüğünüz makarnaları büyük bir kabın içerisine alıp üzerine beşamel sosun yarısını, beyaz peynir ve kaşar peynirin yarısını ekleyip iyice karıştırın.. Yağlanmış borcama makarnaları alıp düzeltin. kalan beşamel sosu üzerine dökün. Kaşar peynirleri de en üste serpin. önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişrin.. Afiyet olsun..
Malzemeler
*1 paket fırın makarna
*2 su bardağı süt
*2 yemek kaşığı margarin...
*2 yemek kaşığı un
*200 gr beyaz peynir
*1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Makarnaları büyük bir tencerede yaklaşık 10 dakika haşlayın.. Beşamel sosu için küçük bir tencerede yağ ve unu alıp biraz kavurun.. Yavaş yavaş sütü ilave ederek koyulaşana kadar pişirin... Süzdüğünüz makarnaları büyük bir kabın içerisine alıp üzerine beşamel sosun yarısını, beyaz peynir ve kaşar peynirin yarısını ekleyip iyice karıştırın.. Yağlanmış borcama makarnaları alıp düzeltin. kalan beşamel sosu üzerine dökün. Kaşar peynirleri de en üste serpin. önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişrin.. Afiyet olsun..
10 Temmuz 2014 Perşembe
Dün oğlumu futbol okulundan getirdikten sonra akşam için ne yapsam diye düşünmeye başladım.. Bu araada futboldan nefret eden ben oğlumun sayesinde artık bir futbolseverim.. Kuralları bile öğrenmeye başladım.. Kızıma akşam iftara ne istediğini sorunca gözlerini açıp mantıııı dedi.. Ama sen yapacaksın... Kızım istiyorsa yaparım tabi... Soframız da güzel olsun dedik.. Masayı hazırlayınca yalnız olmayalım dedik kız kardeşimi de davet ettik... Kardeşlerle aynı apartmanda oturmanın avantajları.. Çorba olarak eşimin en sevdiği çorba domatesli şehriye çorbasını yaptım.. Çorbayı yaptıktan sonra telefonu elime aldım, eşim mesaj yazmış.. Akşama domatesli çorba yapar mısın hayatım.... Biz galiba birbirimizin aklından geçenleri okuyoruz...
Domatesli şehriye çorbası
Mantı
6 Temmuz 2014 Pazar
Bu akşam iftarda en sevdiğim sütlü tatlı sütlaç yaptım.... Çatalcada çiftliği olan bir amca salı cumartesi günleri süt getiriyor.. Yaklaşık 3 yıldan beri sütlerimizi ondan alıyorum.. Yoğurtlarımızı kendim yapıyorum, hele de yoğurtlarla ilgili çıkan son haberlerden sonra dışardan yoğurt almamaya çalışıyorum... Doğal sütle yapılınca sütlaç daha bir lezzetli oluyor...
SÜTLAÇ
Malzemeler
*1 lt süt
*1 su bardağı pirinç
*1 su bardağı toz şeker
*1 yemek kaşığı pirinç unu
*1 çimdik tuz
Pirinci yıkadıktan sonra tencereye alıp üzerini geçecek kadar su ilave edin.. Annemin hep söylediği gibi tatlılarda da bir çimdik tuz olmalı... Tadı tuzu yerinde olması için... Pirinçlere bir çimdik tuz atın..Pirinçler pişmeye başladıktan sonra sütü ekleyin.. Biraz daha kaynatın... Pirinç ununu bir kasede biraz su ile iyice karıştırıp pirinçlere ilave edin. Şekeri de ekleyin. 3-2 dakika daha pişirip servis kaselerine alın... Ben sütlacı mutlaka tarçınlı yerim.. Siz de arzunuza göre tarçın ilave edip afiyetle yiyebilirsiniz...
Ramazanın başından beri çok istememe rağmen kimseyi iftara çağıramamıştım.. 2 gün önce iş ortaklarımızı iftara çağırdık.. Sağolsunlar bizi kırmadılar geldiler... Masamızı özenerek hazırladım.. Rengimizi benim en sevdiğim renklerden olan pembe olarak belirledim... Beyaz yemek takımlarım her renkte masa hazırlamak için çok uygun...
Tekli şamdanlarımızı pembe üzerine beyaz puantiyeli kurdele ile süsledim... Beyaz masa örtüsü üzerine pembe dantel runnerımı örttüm... Peçetelerimizde beyaz üzerine pembe puantiyeli ve pembe çiçekli seçtim...
Çiğ köfteci komşumuz olduğu için çiğköfteleri güvenle yiyebiliyoruz..
Önce cacık yapmayı düşündüm sonra farklı bir şey olsun diyerek salatıkları süzme yoğurtla süsledim... Salatalıkları yuvarlak dilimledim.. Süzme yoğurtun içerisine çok az mayonez ekledim, kendi kuruttuğum nane ilave edip karıştırdım... Yoğurtu sıkma torbasına koyup salatalıkların üzerine şekilli sıktım... Çok lezzetli olmuşlardı..
Bizim sofralarımızda mutlaka salata olur...
Ve iftariyeliklerimiz....
Yayla çorbası, izmir köfte, mantarlı et sote ve pilavdan oluşan menümüz vardı...
Son olarak hem sütlü tatlı, hem de kadayıf olsun diye muhallebili kadayıf yaptım...
Tekli şamdanlarımızı pembe üzerine beyaz puantiyeli kurdele ile süsledim... Beyaz masa örtüsü üzerine pembe dantel runnerımı örttüm... Peçetelerimizde beyaz üzerine pembe puantiyeli ve pembe çiçekli seçtim...
Önce cacık yapmayı düşündüm sonra farklı bir şey olsun diyerek salatıkları süzme yoğurtla süsledim... Salatalıkları yuvarlak dilimledim.. Süzme yoğurtun içerisine çok az mayonez ekledim, kendi kuruttuğum nane ilave edip karıştırdım... Yoğurtu sıkma torbasına koyup salatalıkların üzerine şekilli sıktım... Çok lezzetli olmuşlardı..
Haftasonu Selimpaşa pazarından aldığım organik taze fasülyeleri zeytinyağlı pişirdim... Bizim sofralarımızda mutlaka salata olur...
Ve iftariyeliklerimiz....
Son olarak hem sütlü tatlı, hem de kadayıf olsun diye muhallebili kadayıf yaptım...
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)